Brevet B-SHORT 250k 13.6.2019.

Dugometražna biciklistička vožnja, tzv. BREVET.

Ruta za muškarce: Banja Luka – Mrakovica – Krupa n/V – Mrkonjić Grad – Jajce – Kupres (258 km)

U sklopu ove vožnje, biće održana i promotivna vožnja za pripadnice nježnijeg pola:

Ruta za žene (kružna): Banja Luka – Bistrica – Kola – Krupa n/V – Banja Luka (80 km)

Kuriozitet ovog breveta, pored same dužine i zahtjevnog terena, je i zajednički start sa učesnicima B-HARD-a, tj. vožnje od 1000 km, pri čemu su i ruta i logistika do Kupresa identični.

 

Organizator ove manifestacije je Centar za bolji kvalitet života (Banja Luka), uz podršku Grada Banja LukaTurističke organizacije Banja Luke, Nacionalnog parka Kozara, JU Agencija Jajce i Općine Kupres.

Takođe, manifestacija je podržana od strane MUP-a RS i turističke agencije Zepter Passport, a svi učesnici će biti osigurani kod Triglav Osiguranja.

Medijski pokrovitelji su BikeMagazin i Banjaluka.com.

 

Na ovoj jednosmjernoj ruti, učesnike očekuju dvije kontrolne tačke s punktom za osvježenje – na Mrakovici, u predivnom ambijentu Nacionalnog parka Kozara, podno samog spomenika, kao i u srcu grada Jajca, tik iznad impozantnog vodopada Rijeke Plive. Cilj je u centru Kupresa, gdje vas u Hotelu Maestral očekuje izvrstan ručak, tj. večera, u zavisnosti od toga kada završite vožnju :).

Podloga je asfaltna, kombinacija lokalnih, regionalnih i magistralnih puteva, generalno bez mnogo saobraćaja, a sama ruta prolazi valovitim i ravnim terenom, uz dva brdska i dva planinska uspona. Uz to, konstantno ćete biti okruženi divnim pejsažima, tako da će vožnja biti ugodna u turističkom smislu i izazovna kao trening vožnja.

Vožnja za ljepši dio biciklističke populacije je po valovitom terenu, uz spust do Rijeke Vrbas, koju ćete zatim pratiti nizvodno do Restorana Obala, gdje vas očekuje osvježenje. U slučaju potrebe, rutu je moguće skratiti sa 80 km na 58 km, vožnjom direktno iz Kola prema Banja Luci.

Zajednički start je u 7:00 u centru Banja Luke (Park Petar Kočić), a da bi učesnik uspješno završio vožnju, mora doći na sve kontrolne tačke u predviđenom vremenu, kao i na cilj do 24:00, tj. ponoći.

Učesnicima smo pripremili i opciju zajedničkog noćenja s večerom (banjalučki roštilj) dan prije breveta, noćenje sa ili bez doručka na Kupresu, kao i varijantu povratka kombijem nakon završetka vožnje.

Tehnički prijem, brifing i podjela putnih kartona će biti izvršeni 12.6. poslijepodne. Izuzetno, moguće je isti preuzeti ujutru prije starta, uz prethodnu najavu.

 

Šta su tačno breveti, možete pročitati u ovom članku: https://www.zivimobolje.org/breveti-dugometrazne-biciklisticke-voznje/

Detalje pogledajte na karticama ispod ovog teksta.

Ruta: Banja Luka – Mrakovica – Krupa n/V – Mrkonjić Grad – Jajce – Kupres (258 km)

Link na RideWithGPS rutuPreuzmite FIT navigacioni fajlPreuzmite GPX navigacioni fajl

Vožnja počinje u 7:00, ali to neće biti lak start dana, jer vas sa samog starta očekuje valovit teren, tako da pazite da se ne preforsirate odmah na početku!

Mrakovica se nalazi na Planini Kozara, u srcu istoimenog Nacionalnog parka. Sa visinom on 806 m/nv, predstavlja vazdušnu banju i pruža razne mogućnosti za ljetne i zimske sportove. Takođe, ovo je bilo mjesto od velikog značaja u Drugom svjetskom ratu, tako da se na Mrakovici nalazi i poznati memorijalni kompleks.

Prva kontrolna tačka se možda nalazi samo na 68. kilometru rute, ali isto tako je na vrhu Planine Kozara, tako da vas prvo očekuje vijugav i divan uspon od 12 km sa prosječnim nagibom od 5%. Nakon osvježenja u srcu nacionalnog parka, podno impozantnog spomenika, očekuje vas dug i tehnički zahtjevan spust, a onda se nastavlja izrazivo valovit teren po obroncima Manjače.

Jajce je divan grad u centralnoj Bosni, bogat kulturom, istorijom i prirodnim ljepotama. Grad je poznat po prelijepom 22-metarskom vodopadu Rijeke Plive, srednjovjekovnoj tvrđavi, obližnjim jezerima, tradicionalnim vodenicama, uzgojom ribe, sportu i rekreaciji.

Nakon što se spustite s brdovitog terena do Rijeke Vrbas, pratićete je uzvodno kroz kanjon poznat po ljepoti i raftingu, preći ćete brdo Dabrac (4,5 km sa 3,8% prosjekom) uz fantastičan pogled na vijugavu hidroakumulaciju Jezera Bočac i nastaviti prema Jajcu, ali ne prije nego što pređete još jedan uspon, dužine 5,5 km i prosjeka 5%, preko Mrkonjić Grada. Nakon prolaska kraj jezera i vodenica u blizini Jajca, očekuje vas osvježenje u Turist info centru i pogled na vodopad, koji će vas napuniti energijom za nastavak vožnje.

Kupres je grad u Dinarskim Alpama na 1180 m nadmorske visine, okružen planinskim vrhovima, što ga čini poznatim skijalištem, ali takođe pruža aktivni turizam poput motokrosa, paraglajdinga, jahanja, brdskog biciklizma i off-road vožnje. Kupres je poznat i po velikom prirodnom jezeru i srednjovjekovnim stećcima.

Nakon što napustite Jajce, ponovo ćete pratiti Vrbas uzvodno do Donjeg Vakufa, što će vam dati priliku da se relaksirate i uđete u ritam, ali će oštar i kratak uspon na Prusac od maks. 14% da vas razbudi i pripremi za dugački uspon do Kupreških vrata, od 16 km sa prosjekom od 4,5%, sve do 1370 m/nv. Srećom, nakon prolaska kroz kratak tunel, očekuje vas spust sve do ciljne tačke – Hotel Maestral*** u centru Kupresa, gdje vas očekuje fantastičan obrok i komercijalno raspoloživa ponuda smještaja, kao i opcija povratka kombijem.

OBROK:

Uz piće po izboru (sok, pivo ili voda) i kafu nakon obroka, isti možete odabrati po sopstvenim željama:

  • Predjelo: Pileća ragu juha / Uštipci s kajmakom i sirom / Rižoto s povrćem / Cezar salata
  • Glavno jelo: Pita zeljanica / Burek / Mućkalica (teletina) / Piletina punjena sirom s povrćem sa žara i pomfritom / Punjena pljeskavica s restanim krumpirom i đuveć rižom
  • Desert: Palačinke čokolada ili marmelada / Čokoladna kocka / Sladoled kupe

Dodatne stavke hrane i pića su vam komercijalno raspoložive.

 

SMJEŠTAJ:

Hotel Kupres*** /Hercegovačka bb, 80320 Kupres, BiH/
Pansion Kraljica*** /Splitska bb, 80320 Kupres, BiH/

10 € / 20 KM (bez PDV-a i boravišne takse): noćenje bez doručka
15 € / 30 KM (bez PDV-a i boravišne takse): noćenje s doručkom

 

TRANSPORT:

Opcije će biti kreirane na osnovu zainteresovanosti i raspoloživosti.

 

0 km – START – BANJA LUKA

Start se nalazi u centru Banja Luka – Park Petar Kočić. Start je u 7:00 i potrebno je doći 30 minuta ranije, zbog preuzimanja putnog kartona i ostale dokumentacije, ako je niste preuzeli prethodno veče. U slučaju kašnjenja potrebno je obavijestiti organizatora.
https://goo.gl/maps/9NxHdV6QUuHykmK48

68 km – Kontrolna tačka 1 – MRAKOVICA

Kontrolna tačka 1 je otvorena od 9:00 do 11:32 i biće na punktu kod samog spomenika. Imaćete priliku da se osvježite i odmorite uz pogled na impozantno arhitektonsko i istorijsko djelo, u ovoj svojevrsnoj vazdušnoj banji.
https://goo.gl/maps/fRRtLy2kK8KVz76M7

194 km – Kontrolna tačka 2 – JAJCE

Kontrolna tačka 2 je otvorena od 12:42 do 19:56 i biće u Turist info centru, u srcu grada Jajca, kod pješačkog mosta preko Rijeke Plive. Nakon osvježenja i odmora, imaćete priliku da uživate u predivnom vodopadu Plive, na njenom ušću u Vrbas.
https://goo.gl/maps/xKo5hLvSPR5mPC6o8

258 km – CILJ – KUPRES

Cilj je otvoren od 14:42 do 24:00 i nalazi se u Hotelu Maestral, u centru Kupresa. Sve učesnike očekuje fantastičan ručak, tj. večera, kao nagrada za cjelodnevni trud!
https://goo.gl/maps/jWqjVjWkMbhwFMfs5

Manifestacija se održava u svim vremenskim uslovima.

Osnovne obaveze svakog učesnika su punoljetsvo i poštovanje svih propisa definisanih Zakonom o bezbjednosti saobraćaja.

Pored toga, u smislu opreme, obavezni su:

Kaciga. Jer glavu čuva.

Svjetla. Prednje i zadnje (konstantno). Budući da breveti, zbog dužine, mogu da se voze i po noći, obavezna je upotreba prednjeg svjetla, pokretanog dinamom, ili baterijama, i zadnjeg svjetla, koje ima konstantni mod rada.

Svjetloodbojni prsluk. U slučaju vožnje u uslovima smanjene vidljivosti, mrak, sumrak,zora,  magla, kiša, obavezna je upotreba svjetloodbojnog prsluka, jer se na taj način povećava vidljivost bicikla i bicikliste, i smanjuje mogućnost nepredviđenih situacija u toku vožnje.

Svaki vozač koji ne ispunjava ove uslove neće moći da startuje, i biće diskvalifikovan.

Molimo vas da se upoznate i sa kompletnim pravilnikom brevet vožnji.

Link na pravila breveta

Prijave za vožnju i uplatu kotizacije u iznosu od 30,00 KM je potrebno izvršiti najkasnije do četvrtka, 6.6.2019.
Za promotivnu žensku vožnju, startnina je besplatna!

Kotizaciju je moguće uplatiti na žiro račun Udruženja građana Centar za bolji kvalitet života, 5620998140343411 NLB Banka, uz naznaku “članarina za brevet” ili lično u prostorijama Udruženja, Ul. Jovana Dučića 23a, Banja Luka, u periodu od 8h do 16h svakim radnim danom i subotom i 19h do 21h radnim danom.

Muškarci 250k

Janković Damir

Topić Milovan

 

Žene 80k

Dambrine Berengere

Garača Nikolina

Grahovac Biljana

Pavlović Milena

Petrović Ivana

Vasilić Dragana

Vujanović Mirna

Vukosavljević Jelena

Mjesto

Banja Luka

Banja Luka

 

 

Banja Luka

Banja Luka

Banja Luka

Banja Luka

Banja Luka

Banja Luka

Banja Luka

Laktaši